Navigation Menu+

Geitenzuivel

De afgelopen jaren wisten we onze geitenkudde gestaag uit te bouwen. De eerste geiten kwamen op onze boerderij in 2014. We deden gaandeweg ervaring op met eerst een 10-tal geiten, die ondertussen uitgroeide tot een mooie kudde van zo’n 60 melkgevende geiten. We voorzien voor de toekomst maximaal stalplaats voor zo’n 80 melkgevende geiten. Hiermee zijn en blijven we wellicht de kleinste productieve melkgeitenboerderij van Vlaanderen. Zo kunnen we blijven met liefde produceren, en de kringlopen gesloten houden. De geiten grazen op de gronden rond de hoeve die minder geschikt zijn om groenten en fruit op te kweken, en zorgen voor mest om onze akkers vruchtbaar te houden. Onze volledige kudde bestaat uit de Franse alpinegeit. Dit is een robuust ras met stevig beenwerk en goede moedereigenschappen. De lammeren blijven namelijk na hun geboorte minimaal 1 maand zuigen bij hun eigen moeder. Afhankelijk van de groep blijven de lammeren tot maximaal 3 maand zuigen. We zijn er van overtuigd dat we enkel zo sterke jonge geiten kunnen kweken, die de juiste voedingsstoffen meekregen van hun moeder. Dit zorgt voor een verlies aan melkproductie, waardoor we in bepaalde seizoenen een beperkter aanbod zuivel hebben voor onze klanten. We kunnen dit opvangen door de geiten niet allemaal tegelijk bij de bok te plaatsen, en zo de geiten in meerdere groepen te laten aflammeren.

De geiten vertoeven in een luchtige stal. Er is een natuurlijke ventilatie en door de hoogte van de stal is de luchtkwaliteit optimaal. Onze geiten worden niet onthoornd. Alle jonge geboren geiten houden hun hoorns, en we passen onze bedrijfsvoering aan in functie van de geit. Dit houdt in dat we minder geiten kunnen huisvesten in dezelfde ruimte, en we onze infrastructuur stevig genoeg moeten voorzien zodat de geiten de stal niet kapot maken. In de zomer grazen de geiten buiten bij mooi weer. We telen zelf mais en voederbieten om hun energie tijdens de winter op peil te houden, en om de geiten voldoende kracht te geven voor de nakende lammertijd. Dit aangevuld met een kwalitatief geoogste gras-klaver en een korrel op basis van biologische luzerne, erwten, gerst, tarwe, lijnzaadschilfers en zonnebloempitten. We kiezen voor een duurder voeder zonder soja of sojaschroot. Zo kunnen we garanderen dat de eiwitproductie Europees blijft, zonder overzeese import van soja uit Zuid-Amerika en China.

De geiten geven afhankelijk van het seizoen gemiddeld een 2,5-tal liter melk/geit/dag. Onze volledige productie aan melk blijft in eigen beheer, en gaat niet naar grootafnemers. Een deel wordt tot vaste en gerijpte kaas verwerkt bij kaasmakerij ’t Dischhof in Keiem, en het andere deel wordt verwerkt in de verwerkingsruimtes van bioboerderij ‘De zwaluw’ tot ons dagverse aanbod. Deze producten kan je aankopen in een aantal bio-speciaalzaken.

Ons productenaanbod:

Rauwe geitenmelk
Platte kaas, natuur
Platte kaas met aardbei
Yoghurt natuur
Yoghurt met met aardbei
Griekse yoghurt, natuur
Tzatziki dipsaus (niet tijdens de winter)
Geiten’bakkaas
Vers geitenkaasje (smeerbaar, natuur of tuinkruiden) 
Vaste geitenkaas, natuur
Crottin natuur, witschimmel

biolabel   logo_west_vlaams

Gekende verkooppunten:
Boer Bas Brugge (winkel der boeren), steeds volledige aanbod!
Koolmees Ichtegem: Enkel op bestelling
Origin’O Torhout, Industrielaan 3, Torhout, Tel: 050 22 20 97
Bioboerderij De Zwaluw, verbindingsweg 66, 9920 Lovendegem
Akker & Ambacht, Gent, www.akkerenambacht.be
OHNE Gent, Steendam 59, Gent, contact@ohne.be, Tel: 0474 78 91 92
Food Hub Leuven, www.thefoodhub.be

Ben jij ook een verkooppunt van onze producten? We voegen je na een berichtje graag toe aan onze lijst. We kunnen onze klanten uit uw regio dan ook naar u doorsturen! Wil je graag verkooppunt worden, stuur dan zeker een mailtje en we bekijken de mogelijkheden!