Navigation Menu+

Er vliegt verandering door je menu

Inheemse zangvogel zn. ‘zangvogel (Parus major)’. Leeft op wat de Vlaamse natuur hem te bieden heeft. Daarnaast is het vogeltje bijzonder nuttig in de boomgaard en op het veld, want daar is hij continu op zoek naar rupsen.

Koolmees kan voor jou ook een tweede betekenis krijgen. Lokaal gekweekte voeding, met respect voor de natuur, zonder tussenhandelaren, en in vertrouwen. Wij nemen het zeer nauw met onze principes. De biologische productiemethode is hiervan de basis, maar we proberen nog verder te gaan. Geen soja voor de dieren uit Brazilië, geen massaproductie maar een gevarieeërde ecologische teelt, waar meerdere soorten vee, fruit en groenten op één plaats gekweekt worden. Om dit allemaal te garanderen werken we niet met 100’den leveranciers. Enkel onze 2 gevarieerde bedrijven, Koolmees (Jens en Naïki) en De Zwaluw (Nils en Naomi), samen met onze ouders en meme. Wij werken samen, denken samen en verkopen samen. We bouwen samen een sterke visie op en proberen hiermee de consument te bereiken. Daarom maken we de keuze om onze producten rechtstreeks aan de klant te leveren, en niet via groothandels of veilingen. Zo halen we veel voldoening uit ons werk, en zien we onze tevreden klanten.

Koolmees zelf is een kleine 4ha groot, we wonen op de boerderij die opgetrokken werd in 1839. De hoeve heeft een lange landbouwgeschiedenis, die met Koolmees levend gehouden wordt. Wij geven de hoeve, die in huidige landbouwnormen als ‘onleefbaar klein’ bestempeld zou worden, de bestemming waarvoor ze ooit neergezet werd: mensen voeden. Er worden groenten geteeld, fruit geplukt, geiten gehouden en gemolken, varkens gefokt, en producten geschept. Er worden contacten met tevreden klanten gelegd en er wordt hard gewerkt. Natuur en landbouw worden er samengebracht, niet geconfronteerd. We volgen er de seizoenen, nat en droog, warm en koud. Maar uiteindelijk altijd, proeven we van wat ons Vlaamse land kan bieden, dag in, dag uit, 365 dagen aan een stuk. Onze kinderen groeien ondertussen onbezorgd op tussen de groenten en dieren, en ervaren mee de dagdagelijkse belevenissen op de boerderij. Hoewel er vaak ook wel eens wat stress en labeur bij komt kijken, beseffen we, dat wat we doen, de mooiste stiel ter wereld is.