Navigation Menu+

Familie kruisbloem

Herfst en winter laat vooral onze grote familie er met kop en schouders bovenuit steken. Gedaan met de koukleumen, ‘wij zorgen nu voor de kost’. Sommige van onze familieleden profileren zich echter van lente tot herfst, en zijn bovendien ook aantrekkelijk, met een mooi uiterlijk, frisse toets en ronde vormen.

Onze familie blijft precies steeds groeien, met nieuwe neven en nichten die geen mens ooit heeft gezien. En de oude rotten die blijven boven water, gaan al eeuwen mee en houden zo boven water in de winter. Wie de oude rotten tussen de nieuwkomers zijn, valt moeilijk te onderscheiden. Als boer ben je namelijk geen geschiedkundige die de afkomst van volledige families er op napluist, als ze maar goed groeien! Maar mijn interesse in speciale groenten is er wel nog steeds, dus de oervorm heb ik ook wel een klein plaatsje op het erf geschonken: de zeekool!

De familie kruisbloem is nagenoeg volledig eetbaar, en van deze die wij een plaats geven op het veld (zo’n 12-tal) eten we nog niet eens overal hetzelfde. Van de één de okselscheut, de ander de grote stevige bloemen en van de meesten de meestal samengepakte bladeren.

Wat wel duidelijk is dat deze familie mee vorm gegeven heeft aan ons uithangbord. Koolmees, een combinatie van deze lekkere groente, en onze blaffende viervoeter, samengebracht in de inheemse kolenreddende vogel (omdat die kolenetende rupsen opeet). Al lijkt achteraf gezien de naam koolwitje beter, want die zie ik meer over het veld fladderen dan de koolmees zelf.

Laat ons smaken!
ondertekend,

Bloemkool*, rode kool*, koolraap*, palmkool*, koolrabi*, savooikool*, witte kool*,
spruitjes**, brocolli^, spitskool^, paksoi^, chinese kool^, boerekool^, romanesco^

* Momenteel te oogsten
**Binnenkort ook te oogsten
^ Volgend jaar (opnieuw) te oogsten