Navigation Menu+

Zelfoogsttuin

Interesse om aan te sluiten bij de groep leden van de zelfoogsttuin? Maak gerust een afspraak om de zelfoogsttuin te bezoeken, we geven u dan graag een korte rondleiding en beantwoorden alle vragen. Mail hiervoor naar jens@koolmees.be.


Wat is de zelfoogsttuin? Eigenlijk wil dit niet meer zeggen als: ik oogst al mijn groenten een jaar op de boer zijn veld, zonder er meer werk aan te moeten doen.

Wijzelf doen in de zelfoogsttuin al het nodige werk om smaakvolle  biologisch geteelde seizoensgroenten en kruiden te kweken en duiden nadien met vlaggetjes aan welke groenten oogstklaar zijn. Mensen die lid zijn hoeven alleen maar te oogsten: van het veld op het bord, verser kan het niet. Leden komen vrij oogsten, 7 dagen op 7, van 10uur tot zonsondergang. Oogsten mag vrij in vertrouwen voor het dagelijks gebruik van het hele gezin. Daarom wordt je ook lid met het volledige gezin voor een volledig jaar.
Als volwassene betaal je hiervoor ongeveer 75cent per dag. 65+’ers en kinderen hebben een aangepast tarief.

Hoeveel kost een jaarabonnement op de zelfoogsttuin? We berekenen de kostprijs volgens het aantal leden in je gezin. Bereken het hier eenvoudig!

Ik oogst zoveel ik kan dragen!

Je oogst enkel voor het dagelijks gebruik van je gezin (dus niet invriezen of inmaken). Wanneer op een bepaald moment toch bepaalde groenten in overvloed aanwezig zijn dan stellen we u op de hoogte dat er veel meer mag geoogst worden. We hebben een aanbod van meer dan 90 verschillende groenten doorheen het jaar. Alle groenten die we kweken zijn voor u beschikbaar, enkel voor aardappelen en aardbeien is er een beperking.

Het is zondag, mag ik oogsten?

Elke dag, ook op zon- en feestdagen. Vanaf zonsopgang tot zonsondergang. In de winter kan u ook als het donker is de geoogste groenten uit de veldcontainer komen halen.

Oogsten? Ik ben toch geen boer?

In de veldcontainer vind je een groenteoverzicht. Met de bordjes kan je alles op het veld terugvinden. We sturen u soms een email met informatie, en tips. Regelmatig is de boer aanwezig op het veld. Je kan hem steeds uitleg vragen over de oogst.

Wat kan er zoal geoogst worden

Er zijn in de zelfoogsttuin voornamelijk verse seizoensgroenten te oogsten, alles opnoemen is een onbegonnen werk. Ken jij bijvoorbeeld de frisse citroenkomkommer? Of hoe regelmatig eet je paksoi? Een groot aanbod groenten die je in de reguliere handel niet zal vinden. Uiteraard bieden we ook de gekende groenten aan zoals wortelen, bloemkool, tomaten, sla, brocolli, kolen…  Beperkt is ook kleinfruit te plukken: aardbeien, ananaskers, rode en witte bessen.

Zelfoogst of supermarkt?

Je engageert je met dit zelfoogstprincipe één jaar lang voor een gezond leefmilieu, voor een gezonde voeding en voor een sociaal voedselsysteem. Er zijn geen tussenhandelaars en nutteloos transport. De groenten worden niet verpakt want je brengt zelf je tas mee. Je ondersteunt Koolmees in zijn engagementen, en zo kunnen wij het leefmilieu verder een boost geven. We voorzien natuurlijke waterplaatsen op de velden & plantten vorig jaar 160 hoogstamfruitbomen aan die de biodiversiteit ondersteunen. We kiezen voor weinig afval, geen chemicaliën en geen antibiotica bij onze dieren. We investeren niet in massaproductie met minimaal veecomfort, maar investeren in kleinschalige landbouw met maximaal veecomfort. Ons engagement voor het leefmilieu is groot. Steek ons een hart onder de riem, en laat ons door uw engagement weten dat we goed bezig zijn. Maar doe het in de eerste plaats voor uzelf. Kom wekelijks tot rust tussen het eetbaar groen, leer je kinderen waar hun voeding vandaan komt, en weet zelf wat op je bord komt.

Met dit principe verzeker je de boer een zeker loon, die zich niet moet bezighouden met de huidige marktprijs, maar zich ten volle kan richten op zijn echte werk.

De zelfoogsttuin gaat voornamelijk om wederzijds vertrouwen. U vertrouwt de boer in een eerlijke biologische landbouw, en de boer vertrouwt u in een eerlijke oogst.

 

Koolmees is lid van het CSA-netwerk (community supported agriculture),
een groep van Belgische bioboeren die op dezelfde manier te werk gaan.

!cid_977EFA5E-46DE-407E-86B1-E7C1D75E48B1@home