Navigation Menu+

Biologische varkens

Biologische varkens, buitenloop in het Brugse ommeland
Eindproducten gemaakt van ons vlees: Varkensgebraad, spiering, filetkotelet, worst, varkenshamburger, varkensgehakt, buikspek, salami, droge worst, hoofdvlees, pate, haasje, bacon, rauwe hesp, gekookte hesp enz.

De varkens van Koolmees grazen, wroeten, spelen en eten hun hele leven buiten. Ondertussen werken we als pioniers in de alternatieve varkensfokkerij al 10 jaar aan een selectie van het beste varken uit de Vlaamse velden. Hiervoor gebruikten we doorheen de jaren genen van vele authentieke oude Europese rassen zoals Berkshire (Engeland), Mangalica (Hongarije), Tamworth (Engeland), Oxford Sandy & Black (Engeland), Duroc (Amerikaans); gecombineerd met de recentere Vlaamse genen van het landras en de pietrain. Deze selectie is een werk van lange adem, om uiteindelijk een zwijn te verkrijgen die door traag te groeien, veel beweging en buitenloop, in combinatie met de vele gevarieerde voeding, een gewenst stukje duurzaam vlees oplevert. Ons resultaat is een echt robuust varken, geen last van ziektes of stress, met een gemoedelijk karakter en een uitmuntende vleeskwaliteit. We bekomen een goede vet/vlees verhouding wat de smaak ten goede komt. Bovendien eten ze de groentenresten rechtstreeks van ons veld, krijgen extra kaaswei en aanvullende biogranen. Op een leeftijd van ongeveer 1 jaar (dubbel zo lang dan de gangbare varkenshouderij) gaan ze pas naar het slachthuis, waarna ze in onze eigen slagerij op de boerderij van bioboerderij De zwaluw versneden en verpakt worden.

De varkens worden bovendien als onmisbare schakel gebruikt in de volledige kringloop op de boerderij. Met verplaatsbare dubbele omheining (zoals verplicht door het FAVV) fourageren de varkens over de verschillende delen van de boerderij. Ze eten oogstresten van de sla, kolen, pompoenen, komkommers, bieten en mais die we voor hen achterlaten op het veld. Omdat onze boerderij zo’n 150 hoogstambomen heeft, profiteren ze ook van de vitaminen en mineralen van het valfruit, noten, eikels en de bladeren. Ze laten ondertussen waardevolle mest achter, die de voeding is voor de gewassen die volgen na hun doortocht. Hun spitse snuiten doorploegen naarstig de bodem op zoek naar eetbaar bodemleven, waarover onze grond massaal beschikt. Na enkele weken laten ze het veld nagenoeg kaal achter, waardoor we met een oppervlakkige bodembewerking het veld egaal maken om weer gewassen te telen. Zo hebben de varkens onze ploeg ondertussen tot de schroothoop verdrongen. Ze maken dus een onmisbaar deel uit van onze gewasrotatie. We zijn ervan overtuigd dat we zo tevreden varkens op onze boerderij rondlopen hebben, die zonder verpinken de term duurzaam opgespeld mogen krijgen.

We investeerden ook in een slim ingerichte kraamafdeling dicht bij onze schuur en woning. Hier kunnen de zeugen op een natuurlijke manier werpen, onder ons toeziende oog. Vlug na het werpen kunnen ze zelf vrij weer bij de groep gaan, wat voor minimale stress zorgt. De biggen kunnen ook op eigen tempo de buitenwereld ontdekken. Na enkele weken kunnen ze van de buitenkoer dan naar het veld. Doorheen de zomer werpen ook regelmatig de zeugen rechtstreeks op het veld, bij een lange periode van mooie weersverwachtingen.

Op onze boerderij bevinden zich gemiddeld zo’n 6 a 8 zeugen en 2 fokberen. De nakomelingen worden gedeeltelijk bij ons opgevoed tot 1 jaar, maar ook gedeeltelijk op de boerderij van mijn broer, bioboerderij De Zwaluw in Lovendegem. We kunnen momenteel nog geen biovlees met label aanbieden, want de dieren worden niet verwerkt en geslacht in een bio-slachthuis. We kiezen voor een slachthuis met een persoonlijke aanpak, dichtbij de boerderij. Het aanbod bio-slachthuizen in België is zeer beperkt. De dieren vertrekken op onze boerderij wel met het biolabel, en worden daarvoor streng gecontroleerd door TUV Nord, 1 van de 3 Belgische controle-instanties in België.