Navigation Menu+

Koolmees’vlees

Zonder dat je er bij stil staat, smaakt vlees vaak toch wel wat aangebrand. Terwijl uw barbecue heerlijke geuren doorheen de straten verspreid zitten boeren op uw hete kolen, stikt het gestapelde vee in de rook en dreigt het vlees alle smaak te verliezen.

Een varken krijgt enkel het geluk om te zonnebaden als het de kans krijgt om overdag opééngestapeld naar het slachthuis gebracht te worden, het is dan pas 6 maand oud. Een stiertje verdwijnt samen met veel soortgenoten in een hok nog voor het de tepel van zijn moeder kon vinden, 1 jaar later is het al een biefstuk. Een lamsboutje heeft de langste reis afgelegd, 3/4 van het in België verkochte lamsvlees is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Toch overtuigd dat u een ‘Belgische kotelet’ eet? Bedenk dan dat het voeder van ons vee vooral uit soja bestaat, waarvoor jaarlijks meer dan 20’000km² amazonewoud ontbost wordt. Enkele voorbeelden die de afkomst van al het huidige vlees duiden.

Koolmees wil een duurzaam alternatief aanbieden, voor wie toch vlees wil eten zonder onnodig leed bij dier, boer en milieu te veroorzaken. De dieren groeien heel vrij op, en worden indien nodig met Europese granen bijgevoerd. Na een dubbel zo lang leven als de ‘zwarte schapen’ vertrekken ze naar het dichtste slachthuis in de buurt. Een lokale slager haalt daar het vlees op en versnijdt en verpakt het vlees netjes. Uw pakket lams-, varkens- of rundsvlees wordt bovendien aan huis geleverd. “Goedkope marketing” of “veel geblaat maar weinig wol”? Kom gerust eens langs op de boerderij om ons werk te aanschouwen, en maak kennis met een kleinschalige gemengde boerderij.